Gevärsskytte

Skyttegrenar inom Gevärsskyttet.

Det finns ett stort utbud av olika grenar att välja mellan inom skyttet. Beroende på vilket avstånd man skjuter på anpassas gevär och
ammunition. Skjuttider, skjutprogram och skjutteknik skiljer också grenarna åt.
Därför är det lätt att hitta just sin ”grej” i denna idrott. Här nedan följer en kort presentation av respektive gren.

Luftgevär

Luftgevär är den största grenen inom gevärsskyttet i Sverige. Lokalerna ligger ofta centralt i samhället och är därför också lättillgängliga för alla. Luftgevär skjuts på 10 meter inomhus och utövas mestadels under vinterhalvåret (september – april).
Geväret väger 5 – 5,5 kg och laddas med komprimerad luft eller drivgas. Kulan är 4,5 mm och består av bly. Tavlan är tioringad och tian är 0,5 mm stor.

Falling target
Med luftgevär kan man även skjuta på självmarkerande metallmål, där varje mål består av fem svarta prickar med en vit lucka som automatiskt fälls upp och täcker över den träffade pricken.
Storleken på hålen varierar (3 mm – 10 mm) beroende på klasstillhörighet.
Falling target är en snabbt växande gren med spännande dueller och mycket nervpirr.

 

Korthållsgevär

På 50 meter skjuter man med korthållsgevär. Grenen har sin säsong under sommarhalvåret (maj – oktober) då man skjuter utomhus men det finns även banor inomhus för träning
under vintern. Korthållsgeväret väger 5,5 – 6 kg och skjuts med krutladdade patroner med kalibern 5,6×15 mm. (22 long). Tian som man ska träffa är 10,4 mm i diameter. Vid avfyring avger geväret en mindre smäll och rekyl.

Fältskytte
En variant av korthållsskyttet är fältskytte. Det innebär att målen är uppsatta på ett okänt avstånd från skytten, allt mellan 15 och 100 meter. Skytten går en runda på 5-8 stationer där han vid
varje skjuter 6 skott under en skjuttid på 2 minuter. Tavlorna har olika storlek och form. Den skytt med sammanlagt flest antal träff har vunnit.

Gevär 6,5mm

Banskytte 6,5 mm är den äldsta skyttegrenen. Man skjuter på 300 meter men som nybörjare och junior skjuter man på 200 meter. Geväret väger ca 5,5 kg och skjuts med krutladdade patroner, av kalibern 6,5×55 mm. Tian är 10 cm stor. Geväret avger en ganska hög smäll och rekyl vid avfyring.

Fältskytte
Med mål uppsatta på ett okänt avstånd från skytten, allt mellan 150 och 600 meter ska skytten bedöma både vind och avstånd för att kunna träffa så många skott som möjligt i tavlan. Tavlorna
har varierande storlek och form. Vid varje station (5-8 stycken) ska 6 skott avlossas under en skjuttid på 40-60 sekunder (90 sekunder för ungdomar och veteraner). Den skytt som har flest träff i figurerna står som segrare.